2015. augusztus 28. 16:58 - erdélyi képek blog

Ki lehet az az egy fő, Bogárfalván?

Facebook-oldalunkon tegnap tettük közzé az alábbi felvételt, egy Hargita megyei kistelepülés, Bogárfalva látképét. A mindössze 270 fős faluban - amely közigazgatásilag a közeli Farkaslakához, Tamási Áron szülőhelyéhez tartozik - a legutóbbi elérhető statisztika alapján szinte abszolút többségben van a helyi magyarság.

Az oldalunkon is közzétett népszámlálási adat szerint 269-en vallották magukat magyarnak a településen legutóbb. Így tehát könnyen kiszámolható, hogy 1 azaz mindösszesen egy ember volt, aki román nemzetiségűként került be népesség összeírásba.

A poszt alatt rögvest többen elkezdték találgatni, hogy "ki lehet az az egy?"
Ha végiggondoljuk a helyzetet - a konkrét eset ismerete nélkül - akkor a megoldás rengeteg féle lehet a kérdésre, a statisztikai tévedéstől, a településre költözött hozzátartozótól az ott szolgálatot teljesítő rendőrön át, egy esetleges ortodox pópáig, vagy hivatalnokig.

A közelgő magyar-román labdarúgó-mérkőzés kapcsán eszünkbe juthat a félig-meddig "magyarrá vált" Vasile Miriuta labdarúgó esete is, aki a Ferencvárosban illetve a magyar válogatottban vállalt szerepe révén sokak számára csak "Mirjuca Laci" lett. Így tehát könnyen elképzelhető az is, hogy a székelyföldi Bogárfalvának is van egy saját Mirjuca Lacija. (Miriuta nevét a közérthetőség kedvéért írtuk most át j-vel - a szerk.)

A Facebookon eddigi hozzászólóink a román nemzetiségű rendőr, vagy egy feltételezett helyi pópa mellett tették le voksukat

Ha valaki ismeri a települést írja meg nekünk, hogy mi is ott a helyzet valójában! Ide a poszt alá, vagy a Facebookra, de ha nem szeretné, hogy nevét közzétegyük a FB-on privát üzenetben is elmondhatja nekünk. Természetesen nem az illető nevét, hanem történetét keressük, hogy miként került egy szín magyar faluba. Amennyiben a statisztika fedi a valóságot.

Ha a románok számaránya azóta nőtt volna Bogárfalván, akkor az ő történetük is érdekel minket, és olvasóinkat.

Természetesen várjuk minden elérhetőségünkön a tippeket, és véleményeket is! :)

Bogárfalva falu Hargita megyében. Közigazgatásilag Farkaslakához tartozik. 270 lakosából 269 magyar és 1 román.Fotó: Halász Szabó Haynal photography

Posted by Erdélyi Képek on 2015. augusztus 27.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdelyikepek.blog.hu/api/trackback/id/tr337741286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása