2014. október 22. 20:45 - erdélyi képek blog

Honvéd hadtestparancsnokság, Kolozsvár

kolozsvarhadtestpar_1414003079.jpg_1453x778

1942. januárjában a kolozsvári honvéd hadtestparancsnokság új épületbe költözött. Az épület az Árpád úton állt (ma Traian út 27.). Az impozáns, kétemeletes épületet eredetileg iskolának kezdték el építeni. Főbejáratát két szobor őrizte (ezek ma már nincsenek meg). Hatalmas homlokzati festménye és lépcsőházi festményei, festett üvegablakai Haranghy Jenő munkái voltak. Az irodákban faragott, nehéz tölgyfa íróasztalok álltak, amelyeket Csorvássy István erdélyi szobrász, fafaragó művész, székely népi tárgyú kis faszobrai díszítettek.

A második bécsi döntés után a visszatért területek - korábban félbehagyott - építkezéseinek befejezését rendelték el.   Ekkor került sor a kolozsvári Hadtestparancsnokság épületének átépítésére is.  Az épület belső díszítésében jelentős szerepet kapott Haranghy Jenő, de az ide készült ablakai, sajnos nem maradtak meg.  1944 nyarán a Kolozsvár környéki légi harcok következtében, a falszerkezetekben kevés kár keletkezett,de a nyílászárókat mind kivitte a légnyomás.  Ami maradt a házban, azt hamar széthordták.  Már négy éve állt üresen, mikor elkezdődött a renoválás egy leendő szakmunkásképző intézet számára.  Néhány év múlva az iskolát kiköltöztették, és a sekuritáte székháza lett, egészen 1989-ig.

Szöveg források:
Bereczky Péter- bykyny.hu, templomablakanno.blog.hu,

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://erdelyikepek.blog.hu/api/trackback/id/tr876818103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Albu 2015.02.26. 19:28:31

Innen van: www.bykyny.hu/hazafisag.shtml
A templomablakanno.blog.hu-n hiába kerestem.
süti beállítások módosítása