2014. szeptember 14. 09:23 - erdélyi képek blog

A húszas évek Aradja fotókon

centrul_vechi_al_aradului2.jpgAz 1920-as évek második feléből származó aradi utcaképek. A harmadik kép talán valamivel későbbről való. Mind a négy fotón a fő utca, a római katolikus katedrális környéke jelenik meg. A felírt román elnevezés Mária, román királynére utal, aki mellesleg angol volt.
bulevardul_reginei_maria_arad2.jpg
Arad Páduai Szent Antalnak szentelt, jelenleg álló minorita temploma a rend barokk templomának lebontását követően, 1902-1903-ban épült Tabakovits Emil tervei alapján. Az épületbelső kialakítása azonban még évekig elhúzódott, a templomot végül 1911-ben szentelték fel.
aradr.jpg
A templom a főút Szabadság tér felőli végén helyezkedik el, a színház közvetlen szomszédságában, a főút és a Templom utca kereszteződésében. Fő homlokzata a főút felé néz, közrezárja a teljes templomépületet is körülölelő Minorita palota homlokzata, amelyben kereskedelmi egységeket, lakásokat és irodahelyiségeket alakítottak ki.
catedrala_catolica_arad_slujba2.jpg
A bérpalota négyzetes alaprajzú, főúti homlokzatának szerves részét képezi a templom főhomlokzata, a templom téglalap alaprajzú hajója pedig, amelyhez egyenes záródású szentély csatlakozik, belső udvarában helyezkedik el. Ugyancsak a belső udvarban alakították ki a rend által fenntartott, elegáns külsejű, félkörös alaprajzú, felirata szerint 1926-ban felépült kultúrházat. 

Szöveg forrása: adatbank.ro
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdelyikepek.blog.hu/api/trackback/id/tr366696313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása